Wat is de oogzenuw?

De oogzenuw is de zenuw van het zien. Het brengt de beelden die we zien, gecodeerd als elektrische impulsen, van ons oog naar de hersenen. De oogzenuw is als een elektriciteitskabel en bestaat uit ongeveer 1,2 miljoen afzonderlijke dunne draadjes of zenuwvezels. Elk van deze vezels brengt een deel van de informatie naar de hersenen. Als enkele of alle zenuwvezels aangetast zijn, zien we wazig.

Wat veroorzaakt een infarct van de oogzenuw?

Bij de meeste patiënten wordt een infarct van de oogzenuw veroorzaakt door aderverkalking. De kans op aderverkalking is groter bij mensen met diabetes mellitus (suikerziekte), een hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk. Maar ook bij mensen die verder volledig gezond zijn kan een infarct van de oogzenuw voorkomen. Bij deze patiënten zal de internist uitgebreid zoeken naar andere afwijkingen, bijvoorbeeld in het stollingsmechanisme van het bloed. Bij een kleine groep patiënten wordt het infarct van de oogzenuw veroorzaakt door een vaatontsteking: arteritis temporalis.

Wat zijn de klachten bij een infarct van de oogzenuw?

Meestal klagen de patiënten over een verminderd gezichtsvermogen. Bij een kleine groep betekent dit dat een deel van het gezichtsveld wegvalt. Maar bij de meeste patiënten gaat in de loop van de tijd ook de gezichtsscherpte achteruit.

Bij de patiënten met een vaatontsteking komen nog andere symptomen voor zoals hoofdpijn, pijn in de kaken bij het eten, pijn bij het kammen van de haren en soms verminderde eetlust.Een aantal van deze patiënten is al bekend met een reumatische ziekte met de naam Polymyalgia Reumatica.

Onderzoeken

De oogarts doet een uitgebreid oogheelkundig onderzoek. Er wordt ook altijd bloedonderzoek gedaan om een vaatontsteking uit te sluiten. Een onderzoek van het gezichtsveld wordt gedaan om afwijkingen vast te leggen, eventueel ook van het gezonde oog. Soms wordt er nog aanvullend onderzoek in de vorm van foto's met contrastvloeistof (fluorescentie angiografie) gedaan.

Bij een klein aantal patiënten lijkt de aandoening eerst op een infarct, maar wordt bij verdere controles toch aan een neurologische aandoening gedacht. In dat geval wordt u voor verder onderzoek doorgestuurd (een CT scan of MRI scan), of u krijgt een verwijzing naar de neuroloog.

Hoe wordt een infarct van de oogzenuw behandeld?

Helaas is er voor deze aandoening geen behandeling bekend die het gezichts-vermogen kan behouden of herstellen. Op het moment van de diagnose is de schade aan de zenuw meestal al aangericht.

Wanneer het infarct van de oogzenuw is veroorzaakt door een vaatontsteking (arteritis temporalis), wordt u met corticosteroïden (ontstekingsremmende middelen) behandeld. Meestal gebeurt dit per infuus, hiervoor wordt u opgenomen. Hierna wordt u verder behandeld met tabletten. De behandeling is bedoeld om het tweede oog te behouden. Het aangedane oog kan niet meer verbeteren.

Bij een zeer klein aantal patiënten dat een infarct heeft dat níet is veroorzaakt door een vaatontsteking, komt het helaas ook voor dat het tweede oog wordt aangedaan. Het is niet te voorspellen bij welke patiënten dat wel of niet gebeurt. Het tweede oog kan in korte tijd, maar ook pas na 20 jaar dezelfde afwijking krijgen.

U wordt doorverwezen naar een internist om risicofactoren uit te zoeken en eventueel te behandelen. Meestal wordt een bloedverdunner in de vorm van acetylsalicylzuur (Aspirine) voorgeschreven om het risico te verkleinen.

AION is de afkorting voor een infarct van de oogzenuw (Anterieure Ischemische Optico Neuropathie).

Bij het grootste deel van de patiënten ontstaat dit infarct door een tijdelijke of blijvende afsluiting van de kleine bloedvaatjes die de oogzenuw van bloed voorzien. Bij een infarct van de oogzenuw komt er te weinig zuurstof in de zenuw en zenuwvezels. Hierdoor functioneren de zenuwvezels niet goed meer.

De Lairessestraat 59   1071 NT   Amsterdam   020-679 71 55   omca@me.com   www.omca.nl

Oogziekenhuis OMC Amsterdam

Amsterdam Eye Hospital

De Lairessestraat 59   1071 NT   Amsterdam   020 - 679 71 55   omca@me.com   www.omca.nl

Oogziekenhuis Amsterdam

Retina Regeneratie Therapie

Vrije artsenkeuze

Informatie geneesmiddelen

Algemene informatie

Anatomie en functie

Baby’s Eyes

Brilcorrectie

Contactlenzen

Fundoscopie

Gebruik oogdruppels

Gezichtsscherpte

Hulpmiddelen slechtzienden

Oogdrukmeting

Oogheelkundig onderzoek

Oogschade door alcohol

Oogschade door ongevallen

Oogschade door roken

Oogschade door zonlicht

Orthoptisch onderzoek

Spleetlamponderzoek

Onderzoeken

ANGIO OCT tomography

FAG angiografie

FDT perimetrie

GDX nervefiber analyser

GVO statische perimetrie

MAIA microperimetrie

SIRIUS cornea topografie

USG ultrasonografie

VEP onderzoek

Laser algemeen

Lasertechniek

Laser medisch

Laser oogziekten

2RT nanosecond laser

SLT trabeculoplastiek

YAG laser algemeen

YAG laser floaters

PDT behandeling

Laser cosmetisch

Ooglaser advies

Ooglaser complicaties

Aandoeningen

Aangezichtsverlamming

Achterste glasvochtloslating

Amblyopie

Blepharitis

Blepharospasme

Cataract - Staar

Chalazion

Conjunctivitis

Droge ogen

Enucleatie

Glaucoom

Glaucoom onderzoek

Herpes simplex

Herpes zoster

Hoornvliesafwijkingen

Hoornvliestransplantatie

Iridotomie

Iritis - Uveïtis

Keratoconus

Kleurenzien stoornissen

Maculadegeneratie

Maculagat

Maculapucker

Melanoom

Nastaar

Netvliesloslating

Nystagmus

Oogafwijkingen bij AIDS

Ooginjecties

Ooglidchirurgie

Ooglidtumoren

Oogmigraine

Opticusatrofie

Opticusdrusen

Opticusinfarct

Opticusontsteking

Opticustumoren

Prematuren retinopathie

Pterygium - Pinguecula

Refractie - Brilafwijkingen

Retinitis centralis serosa

Retinitis pigmentosa

Retinoblastoom

Scheelzien - Strabismus

Suikerziekte en het oog

Trachoom

Tranende ogen

Vaatafsluitingen in het oog

Vitrectomie

Vlekken en flitsen

Ziekte van Graves